CONVOCA: ECOLOGISTES EN ACCIÓ MARINA ALTA
RESUM: Els treballs de reparació del dic del port de Xàbia i la concessió administrativa del Restaurant Tangó no compten amb l’informe mediambental específic tot i ser una zona inclosa en Xarxa Natura 2000 (xarxa de protección mediambiental europea).
Ecologistes en Acció de la Marina defensa la possibilitat de regeneració de la cala. Fem una crida a la ciutadania perquè es sume a les nostres reivindicacions: paralitzar la constant privatització de la ribera de la mar i defensar el dret a gaudir del medi ambient adequat.
Ecologistes en Acció de la Marina Alta (EAMA) convoquem una concentració a Xàbia el dia 7 de novembre a les 11 hores per a demanar la paralització de les obres en la Cala del Tangó-Pope i la seua immediata regeneració.
En EAMA defensem, com a única possibilitat per a salvar la cala històrica del Pope, la paralització inmediata del projecte de construcció i ampliació del dic del restaurant el Tangó de Xàbia.
Des d’EAMA subratllem que la desaparició de la Cala del Tangó no és deguda als temporals, ni tampoc és deguda a l’atzar ni al pas del temps. La seva progressiva desaparició es deu exclusivament a l’acció humana, en concret a la construcció del restaurant el Tangó en els anys 70 i a les successives ampliacions dels murs d’aquest.
Es van presentar al·legacions per part d’EAMA en contra de la concessió administrativa per al restaurant situat en la cala, però no va obtindre resposta definitiva per part de Ports de la Generalitat Valenciana.
Tant el lloc on es situa el restaurant com el lloc on es pretenen executar les obres està inclòs dins de la Xarxa Natura 2000. La Xarxa Natura 2000 és una xarxa ecològica creada pel Dret de la Unió Europea i es troba composta per Llocs d’Importància Comunitària (LIC), fins a la seua transformació en Zones Especials de Conservació, i les Zones d’Especial Protecció per als Ocells (ZEPA). En el cas que ens ocupa l’emplaçament en el qual es va sol·licitar la concessió i on es
pretenen les obres està dins de:
- El Parc Natural del Montgó
- Xarxa Natura 2000:
- a. en zona ZEPA ES0000454 Montgó-*Cap de Sant Antoni
- b. LIC Montgó ES5211007
- c. Reserva Natural del Cap de Sant Antoni. ES0000454
Així les coses, no existeix la preceptiva avaluació d’impacte ambiental específic realitzada per l’òrgan ambiental competent, és a dir, el Servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, al qual li correspon la funció de conservació i l’avaluació de repercussions de plans i projectes sobre la Xarxa Ecològica Europea Natura 2000. Únicament existeix un informe simplificat realitzat per la Subdirecció General de Ports Aeroports i Costes, però aquest és insuficient. No existeix informe d’impacte ambiental de l’òrgan competent ni per a la concessió ni per a l’execució de les obres.
A més, a pesar de tractar-se d’un espai protegit per normativa europea i de trobar-se el restaurant obstaculitzant la conca de dejecció d’un barranc, aquest projecte no compta tampoc amb un informe geològic. Pel que fa a l’activitat administrativa, s’estableixen per la Llei de Ports l’obligatorietat de dirigir les seues actuacions en nom de la preservació dels valors mediambientals del litoral:
“Article 2. Fins de l’activitat administrativa.
L’activitat administrativa de la Generalitat, en les matèries que constitueixen l’objecte
d’aquesta llei, té els següents fins:
- L’harmonització de les actuacions en matèria de ports amb la planificació territorial i
urbanística i la preservació del litoral valencià d’acord amb els seus valors naturals,
culturals, patrimonials, paisatgístics i mediambientals.”
“Article 86. Mesures de protecció ambiental. - L’Administració portuària adoptarà les mesures adequades per a la preservació i
millora contínua dels valors ambientals dels espais portuaris.”
El restaurant el Tangó està construït en l’únic accés per terra que posseeix la cala del Pope. El que es coneix com a cala del Pope és un bé de domini públic, tal com determina la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costes. A més, s’està tallant l’únic accés terrestre que té el barri de Duanes de la mar a la costa del cap de sant Antoni. Recordem que històricament aquest era una zona de bany.
• L’art. 2 de la Llei 22/1988, de 28 de juliol, de Costas (LC a partir d’ara) determina que l’actuació administrativa sobre el domini públic marítim-terrestre perseguirà les següents finalitats:
“b) Garantir l’ús públic de la mar, de la seua ribera i de la resta del domini públic marítimterrestre, sense més excepcions que les derivades de raons d’interés públic degudament justificades.”
S’adjunta l’ortofoto de la cala del Pope per a fer patent que es tracta de domini públic marítimterrestre (DPMT a partir d’ara). La línia verda delimita en mapa el mapa el DPMT.
El restaurant el Tangó es troba construït sobre la cala del Pope i sobre el barranc que aportava els sediments i àrids que feien possible l’existència d’aquesta cala. Les successives ampliacions del restaurant han fet desaparéixer part de la cala i han tallat l’accés al que queda d’aquesta. Com es mostra a la foto, l’únic accés terrestre a la cala del Pope es fa impossible amb l’existència del restaurant i, encara es farà més imposible amb l’execució de les obres de reparació del dic.
CONCLUSIONS
S’ha produït, a més amb massa, freqüència la desnaturalització de porcions del domini públic litoral, per la privatització de fet que ha suposat l’atorgament de determinades concessions i la manca d’accessos públics, amb el resultat que certes extensions de la ribera de la mar han quedat injustificadament sostretes al gaudi de la col·lectivitat.
Amb aquesta concentració demanem la paralització de les obres d’ampliació del dic del restaurant el Tangó i també volem posar fi a les privatitzacions de facte que de forma constant, incideixen sobre els terrenys pròxims al domini públic marítim-terrestre. L’Ajuntament de Xàbia i la Generalitat Valenciana tenen el dret i el deure, com s’ha exposat anteriorment, d’eliminar qualsevol obstacle per a accedir a l’ús del domini públic marítim-terrestre, i han de promoure
l’accés a aquest de forma pública i gratuïta. En conseqüència, la protecció de la costa constitueix un deure inexcusable per als poders públics, i també per als ciutadans i la societat en general. El valor ambiental de la costa la seva riquesa i diversitat biològica són connaturals a ella.
La regeneració de la cala del Pope seria el símbol de Xàbia, d’una Xàbia respectuosa amb el medi ambient i amb tota la seva història. La costa del cap de sant Antoni és un lloc únic, d’una riquesa mediambiental, paisatgística, geològica i biològica incalculable. La mar, les platges, les cales, són nostres. Del veïnat que les gaudeix, les cuida, les estima i les
respecta. I ho diem ben alt: no estima la terra ni la mar qui la desconeix, ni la preserva del dany qui no la valora. Coneixement, estima, valoració i preservació són una successió natural de conseqüències.